Tegen vergeetachtigheid: Volgens deskundigen is dit ‘voedsel’ belangrijk voor onze hersenen

Tegen vergeetachtigheid: Volgens deskundigen is dit ‘voedsel’ belangrijk voor onze hersenen

Vergeetachtigheid is vervelend – en maakt ons soms bang. Maar als we begrijpen hoe het geheugen werkt, kunnen we het trainen. Een deskundige legt uit wat belangrijk is.

Soms zijn het de alledaagse dingen die ons bijna tot wanhoop brengen: Waar zijn de autosleutels? Wat wilde ik net nog een keer zeggen? En wat is er eigenlijk aan de hand met mijn geheugen? Is dit allemaal nog steeds normale vergeetachtigheid - of is het al een teken van ziekte?

Neurowetenschapper: Namen vergeten is normaal

Ons geheugen is niet ontworpen om individuele dingen op te slaan en te onthouden, zoals de namen van mensen die we op een feestje hebben ontmoet, legt neurowetenschapper Charan Ranganath uit . Daarom is het normaal dat je dit soort dingen vergeet. Onze hersenen werken veel meer als een filter: "Herinnering is het proces waarbij onze hersenen filteren wat belangrijk is - dat wil zeggen informatie die ons helpt bij het navigeren door een onzekere en steeds veranderende wereld", zegt hoogleraar psychologie.

“We hebben de neiging ons te concentreren op onze zwakke punten als het om ons geheugen gaat, maar voor het grootste deel kunnen we ons redelijk goed herinneren wat we nodig hebben, dankzij de prefrontale cortex .” Dit deel van de hersenen is actief wanneer mensen iets plannen of complexe problemen oplossen. Daarom speelt het volgens Ranganath een centrale rol bij het wel of niet herinneren van iets in het dagelijks leven.

Je geheugen kun je trainen

Het probleem: de prestaties van de prefrontale cortex nemen af ​​naarmate we ouder worden , en we beschadigen deze als we te veel multitasken, gestrest zijn of niet genoeg slapen , legt Ranganath uit in het zakenblad Fast Company.

Maar: de prefrontale cortex kan versterkt worden. Denk hierbij onder meer aan lichamelijke activiteit en sport , mindfulness-oefeningen en het uitschakelen van afleidingen (zoals e-mail- en WhatsApp-meldingen) .

Kom uit de sleur: verzamel nieuwe indrukken voor updates

Volgens Ranganath is het ook belangrijk om de hersenen zoveel mogelijk verschillende voeding te geven (hij spreekt van verschillende data) om ze te trainen en fit te houden. Dit voedsel bestaat uit ervaringen en ervaringen die we hebben.

Daarvoor moeten we uit de sleur komen, andere plekken ontdekken en in contact komen met mensen met andere achtergronden en andere perspectieven, adviseert de deskundige.

Deze individuele ervaringen kunnen wij op onze beurt gebruiken: Ons vermogen om gebeurtenissen te onthouden zorgt ervoor dat we onze kennis voortdurend kunnen actualiseren en ons snel en flexibel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties.

“Aan de andere kant, als we te veel tijd doorbrengen met dezelfde mensen, op dezelfde plaatsen en in dezelfde situaties, verslechtert ons geheugen. Tijdens de pandemie zaten we bijvoorbeeld elke dag in dezelfde kamer en hadden we contact met dezelfde mensen (meestal via schermen)”, legt Ranganath uit. “De dagen leken eeuwig te duren, en tegen het einde van de week hadden we weinig herinneringen aan wat we in die tijd hadden gedaan.”

Gerelateerde Berichten